21.05.2024

Cars-bg.eu

Автомобилни новини и статии

2023 Toyota Prius Prime Тестван: Настигане на Джоунс

1 min read
023 Toyota Prius Prime

023 Toyota Prius Prime

Toyota твърди, че суровините, необходими само за едно EV, могат вместо това да продължат да захранват седем plug-in хибрида или 90 традиционни хибрида. Предвид целта на Toyota да разпространи електрификацията от всякакъв вид възможно най-широко, хибридите ще останат важна част от портфолиото на автомобилния производител за известно време. И ако се задържат, може и да са добри. Вече сме карали – и се наслаждавахме – на новия Prius на Toyota, така че не трябва да ни изненадва, че Plug-in Prius Prime също е невероятен малък хечбек, премахвайки много от притесненията ни с изходящата версия.

Prius Prime съществува от 2017 г. и през последните години се усеща възрастта му. Тествахме модел от 2022 г. преди неговото пенсиониране и докато предимствата на PHEV по отношение на икономията на гориво бяха трудни за пренебрегване, беше още по-трудно да пренебрегнем неговото ускорение със слънчев часовник, среден обхват само на електричество и разочароващ интериор контроли.

За 2023 г. Toyota изпрати всички тези разочарования на The Bad Place и даде на Prius Prime огромен естетически и механичен блясък. С малки изключения в емблемите, дизайна на колелата и някои сребърни декоративни елементи около долната въздушна стена, Prius и Prius Prime вече са почти неразличими – което е страхотно, защото Prius изглежда по-добре от всякога. Второто капаче на задния калник, което скрива SAE J1772 порта за зареждане, е лесен начин да различите двете.

Но модернизираната механика е тази, която наистина трансформира. Четирицилиндровият по цикъла на Аткинсън нараства от 1,8 на 2,0 литра, повишавайки мощността от печалните 95 конски сили и въртящ момент от 105 фунта-фута до по-уважаваните 150 конски сили и 139 фунт-фута. Двигателят работи заедно с променливотоков електромотор с постоянен магнит със 161 к.с., задвижващ предните колела – втори мотор е интегриран в планетарната предавка на Prime – за нетна мощност от 220 конски сили, огромен скок спрямо 121 к.с. на модела от 2022 г. рейтинг.

ВИСОКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ: Широка EV гама, мощно ускорение за Prius, привлекателна външна естетика.

При нашите тестове 2023 Prius Prime XSE достигна 60 mph само за 6,5 секунди в хибриден режим; това не само надхвърля прогнозите на Toyota с една десета, но представлява огромно подобрение спрямо изходящия модел, който изискваше 10,3 секунди за същото постижение. Ако искате да се състезавате с вашия Prius Prime за розови пропуски, той ще измине четвърт миля за 15,1 секунди при 94 mph. Когато дойде време за блокиране на скобите, Prime ще спре от 70 mph за 179 фута с малко избледняване при многократни опити.

Toyota също се справи с опасенията за пробега, като увеличи използваемия капацитет на литиево-йонната батерия на Prime от C/D-оценен 6,2 на 10,9 киловатчаса. При нашите тестове plug-in Prius надмина електрическия пробег от 21 мили на стария модел, постигайки солидни 33 мили при 75 mph. С изтощена батерия той достигна средно впечатляващите 46 мили на галон, макар и да не достига оценката на EPA за магистрала с една миля на галон. И все пак колата изисква само четири часа на зарядно устройство от ниво 2, за да зареди батерията. Въпреки че средният клас XSE не се предлага със соларен покрив, преминаването към XSE Premium отваря вратата за фантастичния покрив от $610, който може да захранва до 185 вата към батерията или 12-волтовата електрическа система. Няма да ви струва много, докато пазарувате, но е по-добре от нищо.

На всякакъв тип път по-ярката задвижваща система на Prime веднага се оценява. Дори в режим Eco, където газта е най-малко чувствителна, plug-in Prius вече не се чувства като бавно движеща се опасност за другите. Той е напълно способен да набира скорост само с електронно задвижване, но когато двигателят се задейства, го прави плавно и без много досадно дрон. Prius Prime сега също е малко по-игрив, благодарение на по-твърдото TNGA-C шаси и факта, че цялата тази новооткрита мощност само избутва допълнителни 96 паунда наоколо, но настройката на окачването остава от по-меката страна, поглъщайки несъответствията на пътя без да изпраща много блъскане в кабината. Все пак се справи доста добре за Prius в нашето тестване, постигайки 0,84 g на подложката.

Формата на Prime води до добра видимост във всички посоки, но кабината страда от някои ергономични проблеми. Пространството за главата не е толкова ограничено, колкото е в Crown, но висок шест фута водач може да почувства, че косата му шушли по покривката; нещата са по-страшни на задния ред, където има достатъчно място за краката, но още по-малко място за главата. Централната конзола е висока, но има изненадващо малко място за съхранение под централния подлакътник. Арматурното табло излиза в пространството на пътника, което улеснява удара с коляно в пластмасата, ако не внимавате.

НИСКИ: Натоварен bZ4X клъстер, по-високите хора може да се почувстват тесни, няколко хиляди долара повече от стария.

Старият инфотейнмънт на Prius Prime, с неговия висок портретен дисплей и разочароващо изживяване без бутони, за щастие е в купчината за боклук. На негово място е по-традиционен 8,0-инчов сензорен екран, който нараства до 12,3 инча при по-високи версии. Той управлява най-новата итерация на информационно-развлекателната система Toyota Audio Multimedia, която е огромно подобрение спрямо своя предшественик във всичко – от естетиката до времето за реакция. Безжичното дублиране на смартфон е стандартно за всяка версия и всичките три варианта също получават шест стандартни USB-C порта.

И тогава има клъстерът от габарити. Prius Prime заимства волана и инструментите си от bZ4X, което означава, че малкият волан е на по-ниска позиция, докато групата е над него, по-близо до мястото, където би бил HUD на всяка друга кола. Отнема известно време, за да свикнете, но настройката изчезва с времето. Просто ни се иска Toyota да знае къде да постави хилядите си малки икони, които в момента са разпръснати навсякъде, където има свободно място, което води до ненужно натоварен клъстер, който затруднява бързото разпознаване на подходяща информация.

Осветяването на Prius Prime за 2023 г. го извежда в челните редици на достъпната електрификация.

Системите за безопасност изобилстват в Prius Prime. И трите облицовки получават набор от активни и пасивни бавачки, които включват автоматизирано аварийно спиране, адаптивен круиз контрол, предупреждение за напускане на лентата, помощ за поддържане на лентата и автоматични дълги светлини. Той също така включва Proactive Driving Assist, който осигурява управление или спирачки, за да помогне на автомобила да поддържа подходящо разстояние от автомобила отпред. Traffic Jam Assist позволява на Prius Prime да работи без намеса на водача при скорости под 25 mph и има камера, насочена към водача, за да гарантира, че пилотът все още е внимателен. Има и монитор за внимание, който е твърде тежък, издава звуков сигнал към нас, когато се осмелим да погледнем наляво или надясно, преди да влезем в кръстовище.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *