24.06.2024

Cars-bg.eu

Автомобилни новини и статии

КАК ДА РАЗЧЕТЕМ ЕТИКЕТА НА БУТИЛКАТА С МАСЛО

1 min read
КАК ДА РАЗЧЕТЕМ ЕТИКЕТА НА БУТИЛКАТА С МАСЛО

Да се научим да разчитаме етикетите на продуктите, които купуваме е изключително важно. Това се отнася и за етикетите на маслата за автомобили. За да си подсигурим безпроблемно и спокойно пътуване трябва правилно да подбираме и използваме различните продукти за нашият автомобил.

 

SAE, ЧИСЛО, ВИСКОЗИТЕТ

Една от най-важните характеристики е вискозитетът. От него зависи дали продуктът, на който сте се спрели за вашият автомобил е подходящ за сезонът,който е в момента. 

Society of Automobile Engineers или SAE  е класификация, която разделя маслата на няколко категории.

ЗИМНИ – могат да се използват само в студено време

– отбелязваме ги с буква W

– числото след буквата показва коя е най-ниската температура, при която двигателя ви ще бъде защитен при студен старт

ЛЕТНИ – защита в горещия период на годината

– не действа при ниски температури

– отбелязва се с числа, които показват кинематичния вискозитет при температура от 100 градуса по Целзий

ЗА ВСЕКИ СЕЗОН – подходящи за лятото

– подходящи за зимата

– най-често използвани

 

ВИДОВЕ

Двигателното масло разделяме на:

 

  • минерално;
  • полусинтетично;
  • синтетично.

 

 

Минералните се получават след дестилиране на нефт и пречистване от маслени останки. При него вискозитетът е висок. Изпаряването при нагряване е бързо.

Полусинтетичните се произвеждат по начина на минералните, но се използват и други специални технологии. В сравнение с минералните, този вид са много по-устойчиви и с по-голяма ефективност при разлика в температурните условия

Синтетичните се произвеждат от нефт, като се използва органичен синтез. Заради специалният състав, който имат, те са най-добрата защита за двигателя. Друг плюс е, че запазват началните си свойства, дори ако температурните условия са много високи.

 

ACEA

На етикетът на продуктът, който сте избрали може да прочетете още дали отговаря на всички екологични стандарти. Асоциацията на европейските автомобилни производители (ACEA) разделя в няколко категории всички масла, които са разрешени за ползване.

Категория А е за бензинови двигатели, като цифрата, която се намира след буквата ни показва  вискозитетът за дадени условия и екологичното ниво.

Категория В е за лекотоварни и дизелови автомобили.

Категория Е е за продукти, които се използват за тежкотоварни дизелови автомобили, както и за специализирана техника. С Е1 са означени маслата, които осигуряват икономия на гориво. Всички останали биват стандартни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *