24.04.2024

Cars-bg.eu

Автомобилни новини и статии

КЛИМАТИКЪТ В КОЛАТА

1 min read
Климатикът в колата

Определено можем да кажем, че той е една от най-важните екстри на нашата кола. Независимо дали е горещо лято, или е настъпила люта зима, определено пускането му създава усещане за комфорт и доста по-благоприятно пътуване.

 

РАБОТА НА КЛИМАТИКА

Според управлението си, можем да разделим климатиците на ръчни и автоматични, наречени още климатроник. При ръчно управление, шофьорът сам наглася желаната температура в колата, като има доста фактори, с които трябва да се съобрази. При климатроникът, избирайки желаната температура, тя се регулира сама, независимо от останалите фактори.

Когато тръгваме на път и пускаме климатика е добре следваме няколко прости правила.

 

Изкарване на горещия въздух от купето на нашия автомобил.
Настройване на най-ниска температура при пускане.
Настройване на най-висока скорост на вентилатора.
При достатъчно охлаждане, пуснете в нормален режим.
При запотяване на стъклата,изберете най-високата температура и насочете към тях.

 

ПРИЗНАЦИ ЗА ПРОБЛЕМ И ПОВРЕДА

Някои от признаците са лесно забележими и веднага може да се досетите от къде идва проблемът. Един от тях е миризмата. Ако усетите неприятна и странна миризма, когато пуснете вашият климатик – то определено имате проблем. Доста често срещана повреда е тази на кондензатора. Тъй като се замърсява лесно с прах и друга мръсотия, не може да върши работата си достатъчно добре, което, от своя страна, може да ви доведе и по-сериозни проблеми. Климатикът работи неправилно и при прекалено загряване на колата и изгаряне на някой от предпазителите.  При по-голямо количество фреон или масло, както и при навлизане на повече влага или въздух в охладителната система, вие ще чуете металично прещракване под капака, което е знак за проблем, като замърсяване,което води до затрудняване на работата на изпарителя и ребрата на компресора.

 

ОТСТРАНЯВАНЕ НА ПОВРЕДАТА

 

След като вече сте установили,че имате проблем, време е повредата да бъде отстранена. За това можете да се обърнете към сервиз или да се справите сами. Например, при проблем с неприятната миризма пуснете в режим размразяване за кратко. Ако и това не помогне, то сменете въздушния филтър, защото в него да се развили мухъл и бактерии, които могат да доведат до неприятни последствия за вашето здраве. За да не се стига до повреда, проверявайте често нивото на фреона. Това става чрез клапа. Ако я натиснете и налягането е голямо, то всичко е наред. Ако обаче системата на фреона е почти празна, то налягането ще бъде малко и недостатъчно.

 

ПРОФИЛАКТИКА

Тя е от изключителна важност за правилната работа на климатика в автомобила. Правете профилактика поне веднъж в седмицата. Това става,чрез включване на системата за кратко, независимо от температурата навън. По този начин тя се поддържа във форма и рискът от повреда е доста по-минимален.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *