21.05.2024

Cars-bg.eu

Автомобилни новини и статии

Кой е производителят на първата в света модулна автодиагностика?

1 min read

Първият производител на модулна автодиагностика е компанията Thinkcar със седалище Шънджън, Южен Китай. Идеята започва като стартъп проект през 2018 г. През 2019-та компанията вече има клон в САЩ, а през 2022-ра – и в Европа. Основни направления на Thinkcar са проучването, разработването и поддръжката на интелигентни системи за автодиагностика. Въпреки че модулната автодиагностика е насочена предимно за професионална употреба, ще откриете уреди и помощни модули, предназначени за лично ползване.

Какво представлява диагностиката на превозно средство?

Диагностиката е процес на идентифициране и отстраняване на неизправност в електронната система на превозното средство. Това включва използването на специален уред и софтуер, който се свързва с бордния компютър, по-известен като електронен блок за управление или ECU. Системите, които управлява, са блок за въздушни възглавници, модул за управление на спирачната система, контролерите на вратите, хидравличния усилвател на волана и т.н.

Данните, получени от диагностиката, идентифицират бързо и точно източника на проблема, което спестява време и ресурси. Чрез автодиагностиката се извършват профилактични прегледи за превантивна поддръжка, която удължава живота на автомобила. Диагностиката може да е модулна, отдалечена или на фабрично ниво.

Как се извършва диагностиката?

Диагностика Thinkcar разполага с богат каталог от уреди за диагностика, всеки от който е проектиран за определена област. Най-известни са OBD2 скенерите, с помощта на които ще откриете проблема по кодовете на електронния блок. Интерфейсът е опростен и се изпълнява стъпка по стъпка. Най-търсен продукт си остават таблетите с осцилоскоп, с който имате достъп до информация в реално време. За онези механици, които желаят консултация от експерти, фирмата производител създаде уред за отдалечена модулна диагностика, който ви гарантира двоен дистанционен анализ на автомобила.

Тези уреди са All-in-one – всичко в едно. На първо място, те работят на ниво ОЕ за леки и тежкотоварни автомобили. ОЕ означава, че всички части на автомобила са оригинални, както са излезли от завода. Ако частта бъде подменена, тя вече не е ОЕ. На второ място уредите на Thinkcar поддържат над 220 марки автомобили 12V и 24V, като за всяка създава досие, което използва при следващата диагностика. Модулите се закупуват отделно, за да се създаде система, отговаряща на специфичните нужди. Тази система предлага възможности за онлайн програмиране на самообучаващи се алгоритми. Базата данни на компанията непрестанно се обновява и всички нейни функции се актуализират до последна версия.

Какво представляват модулите на Thinktool?

Thinktool или още наричана Thinkcar са патентовани и насочени към абсолютно всеки аспект от механиката и електрониката на превозното средство. Модулът, от софтуерна гледна точка, представлява част от програма. Негова задача е да изпълни една-единствена функция. Обновяването на модулите е свързано с опростяване на кода, което води до по-бърза работа. Главна задача на инженерите и разработчиците в компанията е да се грижат за модулната архитектура. Те непрестанно оптимизират кода и отстраняват логически грешки; разширяват функционалността на отделните модули чрез допълнения на първичната програма; преработват кода (рефакторинг) чрез редактиране за отстраняване на излишната сложност, увеличаване на разбираемостта и гъвкавостта, без това да повлияе на крайния резултат. Тъй като модулът не зависи от строежа на останалите модули, той може да бъде групиран с други като него по безброй начини, така че да получите най-добрата и професионална поддръжка за превозното си средство. Модули, от хардуерна гледна точка, са уреди с едно специфично предназначение. Такъв е например ThinkPrinter, който печата отчети за състоянието на автомобила, докато ThinkTool Thermal Imager показва температурните разлики, с които ще откриете необичайно високи или ниски показатели, подсказващи за проблеми и аномалии.

Защо да изберете Thinkcar?

Служителите в лабораторията на Thinkcar се занимават непрестанно с изследователска дейност, комбинирайки традиционни и съвременни технологии за диагностика, с което увеличават ефективността и намаляват цената на продукта, осигурявайки ви най-доброто потребителско изживяване на пазара. Thinkcar предлага над 30 системи за автодиагностика в над 30 държави по света. Компанията притежава множество сертификати, както и собствен YouTube канал с обучителни видеа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *