24.07.2024

Cars-bg.eu

Автомобилни новини и статии

Колко често и защо трябва да сменяме маслото на автомобила?

1 min read

Поддръжката на вашия автомобил започва с една от най-важните задачи – редовната смяна на масло. Това не е просто задължение, а важен елемент за оптималната работа на двигателя и дългия експлоатационен живот на вашата кола, споделят специалистите от Всички масла. Колко често трябва да го правите и защо – това са едни от най-често задаваните въпроси.

Честота на смяна на маслото 

Решението колко често да сменяме маслото зависи от няколко ключови фактора. Основното правило е, че то трябва да се сменя на всеки 10 000 до 15 000 километра или веднъж годишно, което дойде първо. Тези стойности варират в зависимост от препоръките на производителя, условията на работа на двигателя и стилът ви на шофиране.

Ако ежедневно пътувате на кратки разстояния, карате в градски условия или често пътувате извънградско с висока скорост, вашият двигател работи под по-високо натоварване и маслото може да се износва по-бързо. Екстремни температури, прах, влага и други неблагоприятни условия също могат да съкратят живота на маслото.

Предимства от редовната смяна на маслото

Всички видове автомобилни масла имат нужда от редовната смяна. Това осигурява много ползи за вашия автомобил, защото те покриват всички части на двигателя със защитен филм и изпълнява няколко функции наведнъж:

 1. Подобрена производителност – новото масло намалява триенето между частите на двигателя, което води до по-гладка и ефективна работа.
 2. Удължен живот на двигателя – сменяйки маслото редовно, вие предпазвате двигателя от натрупване на замърсявания и отлагания, които могат да причинят износване и повреди.
 3. Икономия на гориво – двигателят, който работи с прясно масло, изразходва по-малко гориво, тъй като триенето е минимизирано.
 4. Намаляване на риска от проблеми – редовната смяна предотвратява появата на сериозни проблеми с двигателя, които могат да доведат до скъпи ремонти.

Самото моторно масло се състои от 70–80% базова база и 20–30% добавки. Оптималната комбинация от компоненти ви позволява да изпълнявате всички горепосочени функции. 

Какво ще стане, ако не смените маслото?

Пренебрегването на смяната на масло може да има сериозни последици за вашия автомобил.

 1. Износване на двигателя – с течение на времето маслото губи своите свойства и не може ефективно да смазва частите на двигателя, което води до увеличено износване.
 2. Прегряване на двигателя – старото масло не може да охлажда двигателя ефективно, което може да доведе до прегряване и повреди.
 3. Повишен разход на гориво – двигателят, който работи със старо масло, използва повече гориво, тъй като триенето между частите е по-голямо.
 4. Натрупване на замърсявания – старото масло не може да задържи замърсяванията, което води до натрупване на отлагания в двигателя и намалена производителност.

Как да определите интервалите за смяна?

По отношение на поддръжката на автомобила мненията на експертите постоянно се различават. Следвайки някои основни препоръки, можете да осигурите оптимална работа на вашия автомобил и да удължите живота на двигателя.

 • вид масло – зимно, лятно, универсално;
 • пробег на превозното средство – колкото повече се използва автомобилът, толкова по-скоро ще има нужда от смяна;
 • режим на работа на автомобила – градски цикъл, шофиране извън града, по магистрала;
 • препоръки на производителя – посочени в техническата документация, зависят от конструктивните характеристики на двигателя;
 • ремонт на двигателя – включва непланирана смяна на маслото;
 • неизправностите на автомобила са редица признаци, при които трябва да сте нащрек и да запомните кога е сменено маслото на двигателя.

Проверявайте ръководството на вашата кола за препоръки относно честотата на смяна на маслото и винаги избирайте продукти от реномирани производители, които предлагат високо качество и надеждност. От VsichkiMasla.bg напомнят да не забравяте, че с всяка смяна на масло, трябва да се смени и масления филтър, за да осигурите чистота и по-добра работа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *