24.07.2024

Cars-bg.eu

Автомобилни новини и статии

ПОКУПКА НА КОЛА – ОТ КЪДЕ И КАКВО СЛЕДВА

1 min read
Покъпка на кола, съвети

Определено да имаш личен автомобил в наши дни е нещо изключително полезно. Не ти се налага да се съобразяваш с друг транспорт и можеш да стигнеш навсякъде, където пожелаеш. Независимо дали сте млад и несемеен или вече сте създали семейство, уверяваме ви, автомобилът е неизменна част от ежедневието. Ако сте взели това решение, тук ще намерите информация, която със сигурност ще ви бъде от полза.

 

ОТ КЪДЕ ДА КУПИМ КОЛА

Имате няколко варианта, от които да избирате: от автокъща;  от собственик; нова. Независимо на кой от вариантите сте се спрели, той си има както плюсове така и минуси. Да за почнем с покупката на автомобил от собственик. Доста често ще чуете изречения като “качваш се и караш“ или “напълно обслужен е,няма забележки“. Имайте винаги едно на ум, когато закупувате кола втора употреба. Проучете добре офертите на пазара, както и цените на модела, който предпочитате и чак тогава се решете да сключите сделката. Ако изборът ви е да закупите нова кола от официален търговец, има няколко неща, с които бихме искали да ви запознаем. Първо, трябва да знаете, че официалните представители продават почти на вносната цена. Разбира се, за всичко това си има причина. Друго важно нещо е,че търговецът ще ви предлага куп допълните екстри, които ще оскъпят автомобилът ви, но преди да ги изберете помислете имате ли нужда от тях. Автокъщите са мястото, където можете да откриете, както нови, така и употребявани превозни средства. Те са един добър вариант да разгледате много модели, да чуете достатъчно информацията за тях и дори да поседнете в автомобила, за да видите какво е чувството и да прецените точно този ли е вашият.

КАК СЕ ПРАВИ ОФОРМЯНЕТО НА АВТОМОБИЛА И КОЛКО СТРУВА

След като вече сте избрали подходящият за вас, има още няколко стъпки, през които да преминете преди да го закупите. Първо, минете първоначален оглед – това се отнася за коли от собственик или автокъщи. Закарайте я на сервиз, където ще получите компетентно мнение дали всичко е наред. Към разходите си пресметнете всички такси, които ще е нужно да платите, след покупко-продажбата. Нотариалната такса за прехвърляне на ваше име е процент от стойността на сключената сделка. Като други разходи си пресметнете регистрация в КАТ, задължителен годишен технически преглед,ако вече няма такъв, както и смяна на някои от основните неща – масло, филтри, обслужване на спирачки и други.

КАКВИ ДОКУМЕНТИ СА НЕОБХОДИМИ

Процедурата при покупко-продажбата на МПС е изключително важна и трябва внимателно да се запознаете с нея. Полезни документи са: договор за покупко-продажба на МПС; пълномощно за продажба. За да купите кола трябва да сключите договор за продажбата с нотариално заверени подписи, като това не важи за все още нерегистриран автомобил,нов внос. Най-лесно е да се сдобиете с пълен пакет документи.

Какво включва пълният пакет? Договор за покупко-продажба на МПС Декларация по чл. 264 ал. 2 от ДОПК Декларация по чл. 25 ал. 8 от ЗННД
Кога да го използвам? Използвай ако: Купуваш или ти предстои да купиш МПС Продаваш или ти предстои да продадеш собственото си МПС Искаш сигурност при подписване на договора с оглед последващите права и задължения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *